Podcast “Maak rouw bespreekbaar”

OOK

Sinds kort is er een nieuw initiatief van OOK Ouders Overleden Kind, de podcast “Maak rouw bespreekbaar”. Podcasts zijn momenteel erg populair dus is het mooi dat OOK hier gebruik van maakt om herkenning en erkenning te geven aan lotgenoten. Maar ook is het belangrijk om mensen die hier geen ervaring mee hebben mee te nemen in het onderwerp rouw. Rouw en verlies lijken nog altijd een taboe, helemaal als je een kind verloren hebt. En wij als ouders in rouw willen het juist bespreekbaar maken. Ook wij willen praten over onze kinderen. Bij rouw komt zoveel meer kijken dan alleen het dragen van het verlies. Dit mag de wereld horen, daarom deze podcasts.

Podcast

Een tijdje terug werd ik benaderd door Marleen, zij is lotgenoot en tevens mijn zangcoach. Ze is begonnen met het maken van deze podcasts en vroeg me of ik mee wilde werken aan een interview vanwege Wolkenvriendjes. Ik twijfelde even, niet omdat ik het niet leuk vind eraan mee te werken. Maar wat vond ik dit spannend, mijn stem te laten horen. Maar Marleen zou Marleen niet zijn, als ze mij niet zou overtuigen dat het goed zou komen. En zo maakten we een afspraak. Ik ging naar de Bunker toe, waar ze haar zanglessen geeft en waar een enorm mooi gesprek ontstond. Er werd aandachtig naar mij geluisterd, ik werd gehoord. Ik was de laatste jaren gewend geraakt niet meer zoveel te vertellen over Daan en over wat ik het liefst doe om de herinnering levend te houden aan hem. Maar sinds ik de cursus “van ervaring tot ervaringsdeskundige” ben gaan doen, praat ik weer meer over Daan en het verlies ervan. Het was dus wel even wennen voor mij, dat iemand zo aandachtig bij mijn verhaal was.

Marleen aan het woord

Ik ben Marleen Mulderij en ik ben de moeder van Lonneke. Lonneke overleed op 18 december 2015 op 16 jarige leeftijd, in een ernstig verkeersongeval. Sinds die tijd is mijn leven totaal overhoop en hebben ik, mijn man en mijn zoon te kampen met een intens verlies en verdriet.

Om een beetje richting en structuur te krijgen in dit leven, ben ik, naast mijn baan als leerkracht basisonderwijs en zangcoach, vrijwilligerswerk gaan doen bij de vereniging OOK; Ouders Overleden Kind. Ik heb daar in 2018 de communicatietraining gedaan en mag sindsdien deel uitmaken van de werkgroep Noord, de contactouders en het bestuur. Ook ben ik initiatiefneemster van de gastlessen ‘Maak rouw bespreekbaar’, waarbij ik in gesprek ga met studenten, professionals en lotgenoten.

Sinds kort maak ik podcast afleveringen onder dezelfde naam; Maak rouw bespreekbaar. Wat ik wil in de gastlessen en de podcasts is mensen bereiken en begrijpen. Ik wil mensen helpen, maar ook contact leggen met lotgenoten en buitenstaanders. Ik wil een brug slaan van mijn wereld van rouw naar die ‘normale wereld’. Dit doe ik door mijn verhaal te vertellen en Lonneke’s naam te noemen. Telkens weer!

 

De podcast is hier te beluisteren

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *